Digitaal of Offset drukken?

Digitaal of Offset drukken?

Is er nog verschil tussen digitaal drukken en offset?
-Digitaal drukwerk heeft de toekomst!

Behalve de gedachte dat de drukkwaliteit van digitaal drukken onder de maat is, bestaat onder grafici en grafisch ontwerpers ook het idee dat digitaal drukken te duur is en een beperkte papierkeuze heeft.

Het idee dat de kwaliteit het niet haalt in vergelijking met offset stamt uit de beginperiode van de eerste digitale persen. De inkt lag op het papier in plaats van dat die in het papier werd opgenomen. De kleuren waren niet natuurlijk en te contrastrijk waardoor het leek op een kleurkopie van een laserprinter. En de afwerking van het drukwerk was slecht omdat afwerken van kleine oplages in huis werd gedaan en niet door professionele afwerkers. Inmiddels is er veel veranderd.

Tegenwoordig zijn de feiten ten gunste van het digitale drukwerk:

  1. het kleurbereik bij digitaal drukken is groter dan bij de offset pers;
  2. de inkt van digitaal drukwerk wordt geheel opgenomen door het papier en heeft dezelfde gevoelswaarde als offset;
  3. de digitale persen staan niet meer in de copyshops maar bij professionele grafische bedrijven die het digitale drukwerk hoogwaardig afwerken;
  4. de tijd dat je maar beperkt kon kiezen in de papiersoorten is voorbij. Het aanbod is flink vergroot. Met ruim 35 papiersoorten is voor vrijwel elke toepassing wel een geschikt papiersoort ter beschikking.

Is digitaal drukwerk duur?
Voor offset zijn de kosten van inkt en papier altijd lager dan voor digitaal drukken. Daar staat tegenover dat de instelkosten voor offset veel hoger zijn. De vaste kosten bij digitaal drukwerk blijven gelijk ongeacht de oplage. De eenvoudige regel werkt nog steeds: bij een hoge oplage is offset voordeliger en bij kleine oplages digitaal drukwerk. Maar bedenk ook dat er bij digitaal drukken winst te behalen is uit de veel kortere doorlooptijd en printing-on-demand in plaats van voorraden op moeten slaan of drukwerk moeten weggooien. Nog een pluspunt van digitaal drukken: het drukwerk kan vaker worden geactualiseerd. Gericht inzetten van digitaal drukken kan een enorme efficiencyslag opleveren.

Voor de grafische ontwerper biedt digitaal drukwerk nieuwe kansen!
Gepersonaliseerd drukken, fotoboeken, persoonlijke uitgaven zoals een boek of scriptie. Het maken van proeven voor hoge oplages is betaalbaar. En wat dacht je van witte inkt! Durf het aan om met uw drukker te communiceren of het drukwerk offset of digitaal is. U zult er zelf nauwelijks iets van zien.

Leave A Comment